Tabaksverslaving

Er bestaan verschillende geneesmiddelen die bij tabaksverslaving gebruikt kunnen worden. We onderscheiden de geneesmiddelen op basis van nicotine en andere zoals Zyban® en Champix®.

De nicotine-bevattende geneesmidelen geven Nicotine (dit is de stof die verantwoordelijk is voor de verslaving) vrij aan het lichaam. De nicotine werkt in op de nicotine-receptoren (een soort van ontvangertjes) in ons lichaam zoals sigaretten ook doen. Op deze manier verminderen deze geneesmiddelen de ontwenningsverschijnselen. Ze worden meestal in een stappenplan toegepast. Zo vermindert de toegediende nicotine stap voor stap. Hierdoor daalt het aantal nicotine-receptoren geleidelijk en heb je steeds minder behoefte aan nicotine en een sigaret.

De nicotine-bevattende geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Er bestaan nicotine-pleisters die gedurende zestien of vierentwintig uur nicotine vrijgeven. De pleisters zijn het meest geschikt voor de zwaardere rokers, die reeds binnen het eerste half uur na het opstaan, roken. Ze onderdrukken het verlangen naar sigaretten dat voortdurend zindert, maar niet het ogenblikkelijke "snakken" naar sigaretten. Hiervoor zijn de zuigtabletten, smelttabletten voor onder tong en kauwgommen meer geschikt. Ze kunnen ook tot in zekere mate gecombineerd worden. Vermelden we ook nog de nicotine-inhalers, die via een mondstuk worden geïnhaleerd.

Enkele tips bij nicotine-pleistergebruik:
Warm de pleister voor gebruik op tussen je handen en druk na het kleven de randen met je vingers aan.
Kleef de pleister steeds op een andere plaats zoals bijvoorbeelde de heup, arm, bil, maar niet op de rug, want de huid is er te dik voor een goede opname. Vermijd plaatsen waar eczeem of psoriasis voorkomt.

Enkele tips bij nicotine-kauwgomgebruik:
Kauw niet te snel en niet constant op nicotine-kauwgom. Kauw afwisselend een tiental seconden traag en "parkeer" de gom tussentijds gedurende een dertigtal seconden tussen tandvlees en wang.
Drink geen zure dranken vijftien minuten vóór tot vijftien minuten na de nicotinekauwgom.

Vermelden we ook nog Nicobloc®.  Deze druppels moet je op de filter van je sigaret aanbrengen. Ze verminderen de opname van teer en nicotine tot 99% en helpen bij het afbouwen van de nicotinebehoefte. De gewoonte om te roken wordt spijtig genoeg niet onmiddellijk met deze methode afgeleerd.

Bupropion (Zyban®) is ook een hulpmiddel bij rookstop. Het juiste werkingsmechanisme van Zyban® is niet volledig gekend. Het werkt voornamelijk in op twee chemische stoffen in onze hersenen nl. noradrenaline en dopamine. Hierdoor worden de ontwenningsverschijnselen onderdrukt.  

Varenicline (Champix®) vermindert de drang om te roken en verzacht de ontwenningsverschijnselen.