Wanneer komen de eerste tandjes door?
Meestal krijgt een baby zijn/haar eerste tandjes tussen 5 en 9 maanden. Dit moment varieert van kind tot kind, sommige zijn er vroeger mee, andere dan weer veel later. Sommige (vb oa Julius Caesar, Napoleon,...) worden zelfs geboren met een tand.
De ontwikkeling van de babytanden, begint al tijdens de zwangerschap. Bij de geboorte zitten de 20 melktanden al bijna allemaal klaar onder het tandvlees. Meestal komen eerst de onderste snijtandjes door, gevolgd door de bovenste. Daarna komen de tandjes aan weerszijden door.
Gemiddeld zijn na 8 maanden zowel de vier bovenste als onderste snijtandjes doorgekomen.
De kiezen laten zich pas zien rond de 12de tot 15de maand, gevolgd door de hoektanden en tot slot de tweede reeks kiezen (van 20 tot 24 maanden).
Lees meer
Lees minder
Welke klachten kunnen "eerste tandjes" geven?
Gezwollen en rood tandvlees, rode wangen en rode dijen zijn typische verschijnselen die het uitbreken van een tand kunnen aankondigen.
De druk die de doorkomende tandjes veroorzaken zorgt dikwijls voor huilende baby's die dikwijls ook minder goed gaan eten en minder goed slapen.
Veelvuldig bijten op alles wat binnen handbereik ligt, verraad ook dat er één of meerdere tanden aan het duwen zijn.
Een verhoogde speekselproductie kan er voor zorgen dat je baby wat kwijlt en hoest.
Het duwen van de tanden op zich geeft geen koorts, maar wanneer je kindje door de pijn erg onrustig is en veel beweegt kan zijn/haar temperatuur oplopen tot 38°C.
Je kan zelf vaststellen wanneer de tandjes doorkomen door met je vinger langs het tandvlees te wrijven. Wanneer de tand bijna door het tandvlees breekt voel je er een harde ribbel of bobbel onder zitten. Door de spanning is het tandvlees bovendien lichter van kleur of net ietwat roder en gezwollen.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Vermits de ontwikkeling van de babytandjes reeds tijdens de zwangerschap begint, is het belangrijk om tijdens de zwangerschap te zorgen voor een evenwichtige voeding.
Het geven van borstvoeding heeft een aantal voordelen ten opzichte van flesvoeding:
- Moedermelk bevat misschien minder calcium dan industriële babymelken, maar de calcium wordt veel beter (67% tegenover 25%) opgenomen.
- Het zuigen aan de borst zorgt voor een betere ontwikkeling van de gezichtsspiren en de kaakbeenderen.
- De tanden van borstgevoedde baby's staan meestal mooier in de rij. Hierdoor zullen op latere leeftijd minder orthodontische ingrepen nodig zijn.
Je kunt de pijn van doorkomende tandjes wat milderen door met je vinger zachtjes het tandvlees van je kindje te masseren.
Wanneer voor het eerst tanden poetsen?
Het melkgebit beïnvloedt het blijvend gebit. Draag zorg voor het melkgebit van je kindje vanaf het verschijnen van het eerste tandje. Het is belangrijk om vanaf het prille begin tandplak te voorkomen.
Tandplak ontstaat door bacteriën die voedingssuikers (uit fruitsuikers en melkvoeding) omzetten in zuren. Deze laatste veroorzaken gaatjes.
Vanaf het eerste tandje (!) tot 2 jaar poets je best dagelijks éénmaal met een kleine hoeveelheid fluoridehoudende peutertandpasta (max. 500 ppm. fluoride - de concentratie fluor staat altijd op de verpakking) om tandplak te vermijden. Je poetst best ’s avonds, en gebruikt een klein borsteltje of gaasje.
Omwille van het risico op zuigflescariës mag je niet te lang wachten met het aanleren van het drinken uit een beker ipv uit de fles. Een flesje zet aan tot voortdurend drinken met kleine slokjes. Op die manier krijgen de tanden nooit een rustmoment en kunnen ze zich niet herstellen. Je leert je kindje best vanaf 6 à 8 maanden uit een beker drinken.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor mij doen?
Je apotheker zal je een pijnstiller op basis van paracetamol aanraden.
Je kan kiezen uit siroop of zetpillen (suppo's).
Zorg voor een juiste dosering. Een goede dosering voor paracetamol is 50 mg per kg gewicht per dag gespreid over drie of vier innames (vb kind van 10 kg : 50 x 10 =500 mg verdeeld over vier inname's = 500 mg/4 = 125 mg per keer, en dit tot 4 x per dag). Vraag voor de juiste dosering steeds het advies van je arts en/of apotheker!
Opgelet een aantal siropen bevat suiker, wat dan weer niet gunstig is bij het krijgen van tandjes.
Daarnaast bestaan er ook een aantal tandsiropen en tandgels. Maar ook hier weer kies bij voorkeur een produkt zonder suiker.
In de apotheek zijn ook bijtringen te verkrijgen. Geef de voorkeur aan een bijtring die in de koelkast gekoeld kan worden. Koude op zich heeft een pijnstillend effect.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Je raadpleegt best de huisarts bij:
- kind met koorts boven 38,5°C;
- oorpijn, diarree, braken, huid- en luieruitslag (worden soms geassocieerd met het krijgen van de eerste tandjes).
Als het tandvlees rond de uitkomende tand er rood en ontstoken uitziet, consulteer je ook best de huisarts; dit kan op een infectie wijzen.
Lees meer
Lees minder
Eerste tandjes
Je kan de pijn van doorkomende tandjes wat milderen door met je vinger zachtjes het tandvlees van je kindje te masseren.
Daarnaast bestaan er ook een aantal tandsiropen en tandgels.
In de apotheek zijn ook bijtringen te verkrijgen.
Geef de voorkeur aan een bijtring die in de koelkast gekoeld kan worden. Koude op zich heeft een pijnstillend effect.
Typische verschijnselen:
- koorts boven 38,5°C;
- oorpijn;
- diarree;
- braken;
- huid- en luieruitslag.
In deze gevallen raadpleeg je toch best je huisarts.
Lees minder
Lees meer