wat is migraine?
Migraine is een complexe aandoening gekenmerkt door aanvallen van ernstige hoofdpijn gedurende 4 tot 72 uren.
Vaak kondigt migraine zich aan door andere klachten dan hoofdpijn, zoals gezichtsstoornissen (o.a. het zien van flitsende beelden of zigzaglijnen), of tintelingen en stijfheid ter hoogte van de lippen, het aangezicht, de vingers of de handen. Sommige patiënten voelen zich ook misselijk of hebben braakneigingen.
De hoofdpijn bij migraine is eerder een kloppende pijn en komt vaak maar aan één kant van het hoofd voor, maar kan ook aan beide kanten voorkomen. De pijn situeert zich meestal vooraan of zijdelings van het hoofd. Typisch voor migraine is dat de hoofdpijn toeneemt bij inspanningen en meestal verbetert na rust in een donkere kamer.
Migraine komt drie maal meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De onderliggende oorzaak is niet altijd even duidelijk. Uitlokkende factoren zijn stress, bepaalde voedingsfactoren (o.a. chocolade, belegen kaas, cocosnoot en wijnen) externe prikkels (o.a. flikkerlichten en snel veranderende televisiebeelden). Migraine kan ook het gevolg zijn van hormonale veranderingen, bv. rond de menstruatie of de menopauze.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Het is vooral belangrijk dat je voor jezelf nagaat welke prikkels migraine bij je uitlokken en dat je deze tracht te vermijden. Houd eventueel een dagboek bij waarin je noteert wat je zoal deed en at voordat je een aanval kreeg. Op die manier kan je beter je eigen uitlokkende prikkels inschatten.
Heel vaak is stress een directe aanleiding tot de ontwikkeling van een migraineaanval. Zorg daarom voor voldoende rustpauzes en beweging. Slaap voldoende, verbruik lichte maaltijden en zorg dat je je voldoende ontspant.
Wanneer je weet dat bepaalde voedingsstoffen een aanval bij je kunnen uitlokken, laat deze dan zeker achterwege.
Sommige migrainelijders zijn gebaat bij een relaxatietherapie. We denken hier bijvoorbeeld aan yoga of bepaalde ademhalingsoefeningen.
Lees meer
Lees minder
Wat vertelt ik mijn apotheker?
Vertel je apotheker van welke symptomen last hebt, hoe vaak ze optreden en hoelang ze duren. Vertel hem ook als je nog andere geneesmidelen of voedingssupplementen inneemt. Vertel hem zeker als je zeer regelmatig pijnstillers gebruikt. Veelvuldig gebruik van pijnstillers kan immers migraine uitlokken!
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor me doen?
Wanneer je migraineklacht slechts af en toe optreedt en je dagelijkse leven niet al te erg beïnvloedt, kan een gewone pijnstiller soms volstaan om de klacht te verhelpen. Neem dergelijke pijnstillers zeker niet te vaak in. Een overmatige inname van pijnstillers kan na enkele weken op zich aanleiding geven tot hoofdpijn. Wanneer je met andere woorden merkt dat je te vaak een pijnstiller nodig hebt om je klachten onder controle te houden, gaat beter eens langs bij de arts. Die kan je andere, meer specifieke medicatie voorschrijven die speciaal voor migraine is aangewezen.
Ook voor eventuele misselijkheid kan de apotheker je iets aanraden.
Lees meer
Lees minder
Wanneer dien ik een arts te raadplegen?
Wanneer je migraineklachten vaak optreden is het zeker aangeraden langs de arts te gaan. De arts zal via specifieke vragen proberen te achterhalen of het werkelijk om migraine gaat. Wanneer dit het geval blijkt te zijn kan er zeer specifieke medicatie voor migraine worden voorgeschreven (ergotamine of triptanen). De triptanen vereisen een extra woordje uitleg wat de inname betreft. Je arts en apotheker zullen je hierover zeker inlichten wanneer een dergelijk product zou worden voorgeschreven.
Wanneer de migraineaanval echt zeer frequent voorkomt (meer dan 2 maal per maand), dan kan de arts ervoor opteren een preventieve behandeling met medicatie op te starten, om te vermijden dat de klachten nog zo vaak optreden. Deze medicatie is louter preventief bedoeld en helpt niet om de hoofdpijn te verminderen eens de aanval is doorgebroken.
Producten die hiervoor kunnen gebruikt worden zijn o.a. propranolol , Natriumvalproaat, topiramaat en amitriptyline. Ze staan allemaal strikt op voorschrift. Het is zeker niet de bedoeling dat je ze op eigen houtje zonder advies van de arts inneemt!
Lees meer
Lees minder
Migraine
- Zeg tegen andere personen wanneer je een migraineaanval krijgt en onderbreek je werk of ga rusten.
- Probeer de uitlokkende factoren te vermijden. Deze zijn voor iedereen verschillend maar gekende triggers zijn; fel licht, lawaai, sterke geuren, temperateursschommelingen, te weinig lichaamsbeweging, emoties zoals boosheid of neerslachtigheid, hormonen in bepaalde anticonceptiemiddelen, enz.
- Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen een aanval uitlokken. Bijvoorbeeld cafeïne, oude kaas, noten, pindakaas, chocolade, alcohol, kunstmatige zoetstoffen, bouillonblokjes, sulfieten (in rode wijn en gedroogd fruit), nitriet (in gedroogd/gerookt vlees en orgaanvlees), gefermenteerde producten zoals sojasaus en miso, enz.
- Het is vooral belangrijk dat je voor uzelf nagaat welke prikkels migraine bij je uitlokken en dat je deze tracht te vermijden. Houd eventueel een dagboek bij waarin je noteert wat je zoal deed en at voordat je een aanval kreeg. Op die manier kun je beter je eigen uitlokkende prikkels inschatten.
In sommige gevallen is het noodzakelijk een arts te raadplegen.
Lees minder
Lees meer