Voor allerlei kleine kwaaltjes ga je soms niet naar je arts. Een geneesmiddel dat zonder voorschrift verkrijgbaar is, kan makkelijk en effectief zijn bij eenvoudige kwaaltjes. Maar vergis je niet, het blijven wel degelijk medicijnen, met voor- en nadelen. Voorbeelden van geneesmiddelen waarvoor geen voorschrift nodig is, zijn ondermeer pijnstillers, laxeermiddelen, middelen tegen maagklachten, hooikoorts…
Er zijn een aantal gouden regels in verband met zelfmedicatie die je gezondheid enkel maar ten goede komen.
- Start niet steeds dadelijk met geneesmiddelen, soms zijn er andere oplossingen zoals frisse lucht, rust…
- Lees steeds aandachtig de bijsluiter want daar vind je belangrijke informatie over nevenwerkingen, contra-indicaties, correct gebruik…
- Ga niet experimenteren met geneesmiddelen die voor anderen door een arts zijn voorgeschreven: wat voor de één helpt, is niet noodzakelijk het goede middel voor de ander.
- Zelfmedicatie is steeds van korte duur. Indien er geen verbetering optreedt, moet je een arts raadplegen.
- Vermijd zoveel als mogelijk het gebruik van geneesmiddelen bij kinderen. Vergeet nooit dat geneesmiddelen voor volwassenen meestal niet geschikt zijn voor kinderen.
- Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, mogen in geen geval gaan experimenteren met zelfmedicatie.
- Als je reeds geneesmiddelen op voorschrift neemt, raadpleeg dan steeds je apotheker of arts. Niet alle medicatie gaat immers samen.
- Alcohol en geneesmiddelen gaan niet samen.
- Volg steeds nauwgezet de voorschriften voor bewaring en de houdbaarheid van geneesmiddelen.
Bij zelfmedicatie kun je steeds terecht bij je apotheker. Hij luistert, stelt vragen over belangrijke punten en denkt met je mee. Hij zorgt samen met je voor medicatiebewaking wat je gezondheid alleen maar ten goede komt. Hij geeft ook aan wanneer het nodig is een arts te consulteren. Wij staan garant voor het leveren van farmaceutische zorg en de bestaande waarborgen, ook na de levering. Je mag ons altijd contacteren.
|